Hiilen jalanjäljillä Aasiassa

Loma on sitä varten, että silloin levätään ja yritetään unohtaa työasiat. Lennähdettyäni joulukuun puolessa välissä Singaporeen toivoin itsekin samaa. Kiivastahtinen syksy piti kuitenkin huolen siitä, että viikko vierähti ennenkuin lomamoodi astui kuvaan. Ja sittenkin huomio ihmeesti kiinnittyi hammasjuttuihin. On se kumma. Mutta jos joku alan ihminen lukee tätä, niin tietää mistä puhun. Sama pätee varmaan muihinkin ammatteihin – sähkömies ihmettelee lomakohteen  pielavetisiä sähkövetoja, automyyjä käy vähän potkimassa salaa renkaita ja kokki kurkkaa puolivahingossa keittiön puolelle illallisellaan. Meillä on ammattitautimme.

Jaan kanssanne muutaman jutun, jotka ovat herättäneet hammas-Annen esiin hellehatun alta:

Hiili. Tuo ilmeisesti ihmeaineeksi luokiteltu tavara, jota meilläkin Suomessa valkaisevien tahnojen ainesosana markkinoidaan. Täällä sitä löytyy hammasharjoissa, hammaslangoissa ja tietysti myös tahnoissa. Hmm. En tiedä mitä mieltä olisin. Markkinakikka ehkä suurelta osin, mutta ehkä myös jossain muodossa toimiva. Joidenkin tutkimusten mukaan liian hankaava kiilteelle kylläkin.

 

Ksylitoli. Singaporessa purukumi on huono juttu. Aiemmin sitä ei saanut edes tuoda maahan tai syödä julkisesti, kadulle viskaamisesta puhumattakaan. Tässä maassa osataan laatia sääntöjä ehkä jopa paremmin kuin koto-Suomessa. Mutta ksylitoli on armahdettu, sillä se on terveystuote ja valtio haluaa kansalaistensa pysyvän hyvässä työkunnossa. Siksipä kaupassa komeili ksylitolipastilleja. Mutta ei toki suomalaisia, vaan purkin kyljessä hehkutettiin ”Japan Brand”. Mitä ihmettä! Suomalaiset markkinointityypit ja ksylitolimogulit, herätkää pahvit! Täällä on 5,5 miljoona asukasta, joista joka 30. on miljonääri. Voisi mennä vähän kalliimpikin pohjoisen tyylikkäästi brändätty purkka tai pastilli kaupaksi. Pitääkö tähänkin itse ryhtyä.. No ehkä ei.

 

 

Oikomishoito. Tosi monella nuorella aikuisella on perinteiset oikomiskojeet, ne telaketjut. Varsinkin palveluammateissa näkyy tämä ilmiö. Sama juttu oli Balilla, missä vietimme muutaman päivän. Paikallisen hotellin respan henkilökunnasta varmaan n. 60 % hymyili kojeet suussa. Luulen, että etenkään Balilla lasten oikomishoito ei ole ihan samoissa kantimissa kuin meillä. Paljon näkyy myös pahoja purentavirheitä, jotka Suomessa olisi passitettu jo kirurgiseen hoitoon. Ollaan siis tyytyväisiä omaan systeemiimme, joka paitsi ehkäisee ongelmia aikuisiässä, myös säästää kovasti kustannuksia. Hurraa Palokan oikojaporukoille! Keep on good job!

 

Valkaisut. Valkoista hymyä toivotaan maapallon kaikilla laidoilla. Hauska huomata, että samat metodit ne on kaikilla. Meilläkin tuo kuvassa mainostettu valkaisutapa on käytössä. Me puhumme yhdistelmävalkaisusta, mutta ihan noin imelästi ei vielä sitä olla markkinoitu. Vai istuisiko meidän mainokseen: ”Sano ”Rakastan sinua” kirkkaammalla ja valkoisemmalla hymyllä!” No joo… Ehkä mennään enempi härmäläisellä tyylillä edelleen.

 

 

Muu valkaisu. Tämä ei liity hampaisiin, mutta valkaisun jatkoksi menee. Aasialaiset haluavat olla kalpeita. Siksi valkaisevat voiteet ovat suosittuja, ja näköjään valkaisevia naamioitakin oli myynnissä. Yritin siis ajatella olevani ihan trendikäs englantilaismallisen ihoni kanssa, vaikka pientä päivetystä toivoinkin. Aika hassua, miten ihmiset haluavat olla aina toisenlaisia tai -värisiä kuin ovat.

 

 

Hotellien hammasharjat. Joka hotellissa oli hammasharjat tarjolla huoneissa. Mahtavaa! Eihän ne nyt ihan supertäydellisiä pesuvehkeitä ole, mutta osoittaa sen, että hampaiden pesua arvostetaan siinä missä kainaloidenkin. Saippuaahan on joka hostellissa, mutta harjaa ja tahnaa en suomalaisista majapaikoista ole löytänyt, vaikka olisi millainen superiordeluxe-huone ollut. Joten vink vink, pienellä jutulla voi erottua merkittävällä tavalla. Mikä ketju pistää hammasharjat ekana huonevarustukseen? Jään odottelemaan.

 

 

 

Loman viimeinen ilta kallistuu jo hiilenmustaksi yöksi. Täysikuu luo kajoaan, ja parvekkeella tarkenee hyvin kirjoitella kun lämpöä on 27 C. Siitä huolimatta on mukava lähteä kotiin ja päästä nauttimaan lumisesta valkoisesta luonnosta. Hyvää alkanutta vuotta 2018 teille kaikille!

-Anne 2.1.2018

Jaa artikkeli