Valkaisujen viidakko

Tarjolla on useita menetelmiä hampaiden vaalentamiseksi, ja silloin tällöin alalle putkahtaa ”uusia” ja entistä ehompia tapoja päästä parhaaseen lopputulokseen. Mistä asiakas sitten tietää, mikä olisi paras vaihtoehto?

Valkaisut voidaan karkeasti jakaa kahteen menetelmään: koti- ja vastaanottovalkaisuun. Kaikissa valkaisumenetelmissä perusidea on sama: vetyperoksidin tai karbamidiperoksidin tuottamat hydroksyyliradikaalit hajottavat hampaiden kiilteen ja hammasluun värikeräytymiä. Siis hajottavat värjäytymiä, eivät hampaan kudosta. Meiltä  kysytään usein, onko valkaisu hampaille vaarallista. Vastamme, että ei ole, kunhan se suoritetaan ammattilaisen toimesta  turvallisilla aineilla ja välineillä niin, että myös limakalvojen suojauksesta huolehditaan kunnolla. Netin kautta myytävien kotivalkaisutuotteiden ongelma piilee siinä, että niiden vetyperoksidipitoisuudet voivat olla liian vahvoja kotiolosuhteisiin, missä huolellinen suojaus ei ole mahdollista. Tuloksena saattaa olla mm. kivuliaita limakalvojen palovammoja ja liian pitkään jatkuneita valkaisujaksoja.

Vastaanotolla tehtävissä valkaisuissa voidaan käyttää joko pelkästään vetyperoksidi- tai karbamidiperoksidigeeliä TAI valkaisugeeliä yhdistettynä valotehostimeen. Valon tarkoitus on tehostaa valkaisugeelin pääsyä hampaan pintaa syvemmälle. Itse käytämme tehostavana valona laseria, joka tuottaa hyvin koherenttia, ts. siroamatonta valoa, eli sen valoteho kohdistuu hyvin pienelle alueelle – sinne missä valoa tarvitaan. Yhdistelmävalottimemme tuottaa valoa kahdella eri aallonpituudella, joista diodilaserin  valo toimii nimenomaan kiilteen alla olevassa hammasluussa, ja pystyy siten valkaisemaan myös hyvin tummat hampaat.  Diodilaser EI nosta hammasluun lämpötilaa, koska valotusaika on tarkkaan ajastettu ja aallonpituus on toimenpiteeseen sopiva.

Eräs asiakkaamme oli huolissaan laserin aiheuttamasta hampaiden jälkivihlonnasta. Kaikkien valkaisujen sivuoireina voi olla eriasteista vihlontaa 1-2 pv valkaisun jälkeen, olipa kyseessä valolla tehostettu valkaisu tai pelkkä geelivalkaisu.  Vihlominen on hyvin yksilöllistä eikä suurimmalle osalle hoidetuista  tule valkaisun jälkeen minkäänlaisia oireita – korkeintaan normaalia leveämpiä hymyjä:) Tämän kokemuksemme jakoi myös Kaivopuiston hammaslääkäriaseman hml Reetta Suokas, joka keväällä pidetyssä laservalkaisukoulutuksessa kertoi, että laservalkaisun jälkeen vihlontaa on esiintynyt harvemmin kuin hänen aikaisemmin käyttämänsä valotehosteteisen valkaisumenetelmän jälkeen.

Summa summarum, valon tarkoitus on tehostaa valkaisugeelin vaikutusta. Laserin on todettu olevan useissa tutkimuksissa kudoksille turvallinen ja tarkoitukseen tehokas menetelmä. Kaikki valotekniikat antavat varmaan pelkkää valkaisugeeliä tehokkaampia tuloksia, mutta jos halutaan päästä pintaa syvemmälle, laserin vaikutusta ei sovi väheksyä. Mystiikkaa laserin ympärille on turha kutoa, kysessä on vain eri aallonpituuksilla värähtelevää valoa pakattuna tiukkaan ja tehokkaaseen pakettiin. Laserin käyttö on arkipäivää niin teollisuudessa, lääketieteessä kuin kotioloissakin esim. elektroniikassa. Me käytämme sitä hammashoidossa, turvallisesti.  Jos jokin askarruttaa mieltä, kannattaa soittaa ja kysyä! Me valaisemme asiaa mielellämme;)

Jaa artikkeli